SECTOR:
Housing

DESCRIPTION:
New build townhouses and apartments, Manchester

VALUE: £9.2m

STATUS: Planning granted

1 Ellesmere Street

The project consists of 71 dwellings, a mixture of townhouses and apartments. Situated on the edge of Manchester city centre the site is approximately 0.4 hectares in size. It is located adjacent to the Castlefield Conservation Area and to its eastern side is the grade II* listed Church of St George which has been converted to apartments. Further along Ellesmere Street to the West are a number of old mill buildings built circa 1850, most of which have been converted to apartments.

The project delivers a perimeter block layout to the site which follows the form of the local area. Three and four storey townhouses are placed next to each other giving the impression of one larger building which fills the site. Dwellings have their own front door facing onto the surrounding streets and are set back from back of pavement behind metal railings and planting. Two central courtyards are created within the centre of the site providing secure private space for parking and amenity. The height of the proposed development is very similar to a number of the older mill buildings along Ellesmere Street.

AWARDS: Northern Design Award – Architectural Design Concept (2014), Housing Design Award (Shortlisted 2013), Manchester Society of Architects Design Award (2013)

Read more
Each townhouse has it’s own roof terrace where privacy is maintained from the adjacent apartment buildings by the inclusion of a storey high louvred screen. This screen also gives the proposed scheme more presence by making a four storey townhouse appear five storeys tall.

In a more urban setting with narrower street widths the light levels are better higher up. With this in mind we have inverted the typical townhouses accommodation. Bedrooms, garages and home offices are located on the lower two levels with living accommodation above and a roof top garden. Townhouses that front onto the internal courtyards all have an integral garage space for one car.

The proposed development has two key elements. A load bearing brickwork base which borrows its language from the surrounding old brick mill buildings and a lighter, more contemporary upper element, its aesthetic being derived from its function. This solution marries the old and the new but also expresses the different functions of the building. The bedrooms are located in the brick base while the living spaces and roof terraces are located in louvred Corten metal top. Materials have been selected that are maintenance free and will age and weather well in the Northern European climate. This area of Manchester is characterised by a material palette of red bricks and dark grey slate roofs. The colour palette we have chosen of red Corten metal and dark grey bricks will add to the
character of this area.